headergezinstherapie.jpg

Triple P

In 2011 ben ik geaccrediteerd voor Triple P niveau 2 en 3. Ik ben erg geinspireerd geraakt door de methode omdat het zo positief is. Ouders kiezen hun eigen aanpak, hierdoor komen zij na een periode van strijd met hun kinderen weer in hun eigen kracht te staan. Dit maakt ze sterk en men gaat weer vertellen wat ze wel willen van kinderen, dan wordt opvoeden weer leuk. Want kinderen willen eigenlijk alleen maar goed doen. Echter dan moet je het ze wel gewoon vertellen.

De naam 'Triple P' staat voor positief pedagogisch programma. Het oorspronkelijk Australische programma voor opvoedingsondersteuning is bedoeld voor ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar. Triple P is een laagdrempelig, integraal programma met als doel (ernstige) emotionele en gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen door het bevorderen van competent ouderschap. De aanpak van Triple P is gericht op het veranderen of verminderen van opvoedingsgedrag dat bijdraagt aan het ontstaan van emotionele en gedragsproblemen bij kinderen. Ouders leren gebruik te maken van de dagelijkse communicatie in het gezin om hun kinderen adequaat emotioneel te ondersteunen en hun sociale competentie en probleemoplossend vermogen te stimuleren. De positieve krachten in een gezin en de competentie van ouders worden zo versterkt en risicofactoren verminderd.

Positief opvoeden

Triple P reikt ouders verschillende strategie�n aan voor de dagelijkse opvoedingspraktijk. De ouders leren hoe zij gewenst gedrag bij hun kind kunnen stimuleren en ongewenst gedrag kunnen reguleren. Ouders krijgen informatie over deze opvoedingsstrategien en kunnen, als ze dat willen, ook begeleiding krijgen bij de toepassing ervan in hun eigen situatie.
Er zijn 17 opvoedstrategieen, gebaseerd op de vijf basisprincipes van positief opvoeden:

  • kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden
  • kinderen laten leren door positieve ondersteuning,
  • een aansprekende discipline hanteren,
  • realistische verwachtingen hebben
  • goed voor jezelf zorgen

Als opvoeden anders gaat dan je dacht...

De methode Triple P heb ik als opvoedcoach in een cursus van 4 bijeenkomsten vertaald.
In deze 4 bijeenkomsten van 2,5 uur leer ik je om met deze methode problemen binnen je gezin aan te pakken.
Doordat ouders hiermee bewust leren kijken naar hun kinderen ontdekken ze soms dat zaken ineens heel anders liggen dan ze dachten.
Doordat we oefenen met de manier van handelen kun je thuis je aanpak na de 1e week cursus, direct in de praktijk brengen.
Zijn er specifieke problemen voor een ouder dan bespreken we dit individueel.

Cursus :Als opvoeden anders gaat dan je dacht...

Cursus plaats: in het Centrum voor Kindertherapie aan de Holenweg 14 F,1624 PB Hoorn of op een plek waar u voor kiest.

Cursus geld: 200,- voor 4 x 2,5 uur met 4 personen. Inclusief materiaal en koffie /thee en�ondersteunend telefonisch contact.

Ouders die zich samen opgeven25 % korting.  150,-inclusief btw.

Hieronder een ervaring van een moeder die de cursus gevolgd heeft.

Met mijn dochter van 11 en zoon van 7 jaar heb ik altijd discussie op het moment dat zij onder de douche moeten.
De kinderen weten dat het doucheritueel elke dag rond het eten voorkomt, echter blijven ze iedere dag weer mopperen. Deze ouder heeft verder weinig problemen met het opvoeden van haar kinderen dus eigenlijk is zij verbaasd waarom dit gebeurd. Na een week van observeren komt de moeder er achter dat het probleem zich �cht alleen voordoet bij het doucheritueel. Na het kiezen van een opvoedaanpak en het maken van afspraken met haar kinderen is het gemopper uit de ether en komt moeder blij en ontspannen de laatste cursusbijeenkomst in. Ondanks dat het geen groot opvoedprobleem was, is er toch iets veranderd binnen de sfeer in huis. Het stress moment is weg. Deze moeder heeft geleerd dat zij kan overleggen welke aanpak bij de kinderen past en bij haar, zodat zij samen de oplossing hebben bedacht. Compromissen sluiten hoeft als ouders niet verkeerd te voelen als je daarmee wel je doel bereikt�.

Een andere moeder n.a.v. de cursus:

"Zeer interessante cursus, duidelijk en meteen toe te passen. Eigenlijk zou elke ouder dit bij het eerste kind standaard aangeboden moeten krijgen. Dat zou een hoop problemen vorkomen. Bijna overal heb je een diploma voor nodig, maar met opvoeden word je in het diepe gegooid, je doet�het opvoeden�vooral op je gevoel. Een beetje hulp is best fijn en je steekt er altijd wat van op"

Misschien kan jouw/jullie verhaal het volgende succes verhaal worden?