headergezinstherapie.jpg

Ervaringen

Klant NN juni 2015:

" Wij hadden wat autoriteitsproblemen met onze zoon van zes. Vooral mijn man kreeg steeds meer het gevoel dat hij hem niet meer aankon: onze zoon luisterde vaak slecht naar hem. Nel heeft ons laten zien dat dit probleem onder meer voortkwam uit de eigen jeugd van mijn man. Van daaruit konden we werken naar oplossingen.

Nel heeft daarbij praktische tips gegeven. Vaak kleine dingen maar met groot resultaat! De sfeer in huis is aanzienlijk verbeterd en zowel zoon alsook vader zit een stuk lekkerder in zijn vel!".

Een ervaring met hulpverlening via Skype.


Ons zoontje van 2,5 jaar heeft al vanaf zijn geboorte moeite met (in)slapen. Dat had 'm deels te maken
met opkomend maagzuur waar hij medicijnen voor heeft gehad maar ook is hij een heel gevoelig mannetje.
We zijn ons er beetje bij beetje ongemerkt op gaan aanpassen (geen wasjes draaien, stofzuigen, deurbel eraf etc) alles zodat hij niet "te" snel wakker zou worden.

Sinds een maand of 10 werd het "naar bed" gaan wel een erg vervelend ritueel. Huilen, krijsen, uit zijn
ledikantje laten vallen, en als we niet snel genoeg reageerde werd hij zodanig overstuur dat hij moest overgeven. De wanhoop nabij want toen we zijn ledikantje hadden ingeruild voor een peuterbedje (anders liet hij zich wel uit het ledikant vallen) ging hij na enige tijd ronddollen in zijn kamertje. Na een tijdje kon hij de deur openmaken en werd het naar bed gaan echt een drama. Van alles geprobeerd! Zoals: Bij 'm blijven liggen tot hij sliep, "Derek Oglivie" methode, stickersysteem, boven blijven om-rommelen zodat hij ons kon horen, je kan het zo gek niet verzinnen of we hadden het geprobeerd. Niks hielp! We waren soms 1,5 uur bezig met hem op bed doen, en �s middags was bijna al geen optie meer want eer hij eenmaal sliep was de middag al bijna weer voorbij.

Dit gedrag was ook vrijwel alleen wanneer hij naar bedje moest. Hij is altijd zo blij, vrolijk en ontzettend enthousiast. Vol energie en ook een heerlijke knuffel. Vandaar dat zijn "gedrag" ook moeilijk was te verklaren.

Ik ben gaan googlen en kwam op de site van Nel terecht. Er stonden heel veel herkenningspunten op de site en haar manier van werken sprak mij erg aan. Een ding was duidelijk er moet NU iets gebeuren. Ik heb Nel gelijk gebeld en gevraagd wat ze voor ons kon betekenen. Ik heb het telefoongesprek als prettig ervaren en ze kon me gelijk wat handvatten geven om te proberen.
We zijn de volgende dag begonnen met haar adviezen en "wonder boven wonder" konden we na 3 dagen al
echt verschil merken. Van 1,5 uur bed ritueel ineens naar een half uur! Gezien de afstand tussen Nel en ons was het erg moeilijk om een persoonlijk huisbezoek te plannen dus stelde ze voor om te skypen. Ideaal want zo kon ze toch op afstand ontzettend veel voor ons betekenen.
Zo konden wel elkaar ontmoeten via de Skype en dat bleek voor beide partijen erg goed te werken.
We vonden het nogal een grote stap om iemand "in huis" te halen om ons te helpen, dan is het ineens zo echt en voelt het wel erg dramatisch. Het gevoel van onzekerheid bij jezelf en het gevoel van falen dat jezelf je eigen kind niet op een "normale" manier naar bed kan brengen. Ook een soort schaamtegevoel.
Daarom voelde dit soort contact heel erg goed. Nel kon net zoveel voor ons betekenen maar dan toch op
(veilige) afstand.

We zijn zo ontzettend blij dat we toch de stap hebben gezet om hulp te vragen, en dat we nu na zo'n 6 weken al kunnen zeggen dat hij naar bed gaat zonder te huilen, in zijn bedje blijft liggen en zo rustig in slaap valt dat we zijn kamertje gewoon binnen kunnen lopen zonder dat hij wakker wordt. Wat zijn we blij en dankbaar dat Nel ons zo goed heeft geholpen en dat via telefoon en Skype. In dit geval "leve het internet".

Dit bovenstaande stukje heeft een dankbare en blije moeder uit Friesland geschreven. Moeder vertelde mij in het laatste telefoongesprek trots dat haar zoontje eigenlijk nu al binnen 10 minuten gewoon slaapt. Ouders hebben weer tijd over om samen of voor zichzelf iets te doen. En de rust is terug in huis.

Door Kitty:
Kom voor jezelf op en laat je hart spreken

Ik ben bij Nel geweest met een open mind. Wat kan ik verwachten, wat is mijn verwachting�Het begon met een gewoon gesprek en pratende voort kwamen we tot iets om op te pakken en daar verder mee te gaan. Je kunt dmv duplo poppetjes situaties neerzetten die weergeven wie je bent, en dmv kleine attributen kun je iets toevoegen aan bijvoorbeeld je eigen ik.
Hoe je je voelt, wat je struikelblokken zijn. Heel simpel, maar het is heel visueel en het leuke is, je ziet je zelf staan en denkt: Zo slecht doe ik het niet, maar op welke manier kan ik toch beter loslaten of plaatsen wie, hoe en waarom ik zo ben.

Nel is een lieve open vrouw, zij straalt een bepaalde rust uit en ik voelde dat zelf ook zo. Nel geeft geen mening, maar door het stellen van gerichte vragen geeft ze sturing en probeert ze tot jouw kern te komen. Ze laat je zelf denken en voelen waardoor jezelf tot zelfinzicht komt.

Je moet het altijd zelf doen, maar een beetje hulp kan je soms net het juiste zetje geven. Het zien van dingen die je vergeten was of hebt weggestopt. Het luisteren en begrijpen van je eigen ik. Je gedachten en gevoelens in een ander perspectief zien. Ik heb het zelf als iets heel positiefs ervaren en wil dat gevoel zeker vasthouden. Helder ging ik bij Nel weg, met een stukje zekerheid en met net dat duwtje in mijn rug.

Het is gewoon prettig om niet op de klok te hoeven kijken, want Nel neemt alle tijd. Terugkomen kan altijd, maar de doelstelling is om je met een goed gevoel en een afgerond geheel naar huis toe te laten gaan. Natuurlijk moet je zelf die stappen nemen om verder te gaan, maar dat gaat makkelijker, omdat je staat voor wie je staat.

Wanneer je stevig in je schoenen staat dan weet je wat je voelt en durf je het ook te voelen. Hoe dieper de wortels, hoe steviger de boom staat. Als je wortels goed zijn, maakt het niet uit wat een ander doet of vindt, of hoe andere mensen het doen. Hoe hard het dan ook stormt, een boom die goed geworteld is, blijft staan. Niet is dit alleen van toepassing op jezelf, maar voor iedereen, dus ook voor kinderen. Ik ben moeder en merk, dat wanneer ik zelf goed in mijn vel zit, het ook zeker merkbaar ia bij de benadering naar de kinderen toe. Kinderen hebben ook voelsprieten en ze kennen je door en door.Je hoeft niet alles te verklaren, maar soms is het ook een manier van loslaten en aanvaarden.

Begin bij jezelf!
Nel bedankt, ik heb er veel van geleerd.

***

Hieronder een ervaring van een moeder die de cursus Triple P gevolgd heeft:
Met mijn dochter van 11 en zoon van 7 jaar heb ik altijd discussie op het moment dat zij onder de douche moeten.
De kinderen weten dat het doucheritueel elke dag rond het eten voorkomt, echter blijven ze iedere dag weer mopperen. Deze ouder heeft verder weinig problemen met het opvoeden van haar kinderen dus eigenlijk is zij verbaasd waarom dit gebeurd. Na een week van observeren komt de moeder er achter dat het probleem zich alleen voordoet bij het doucheritueel. Na het kiezen van een opvoedaanpak en het maken van afspraken met haar kinderen is het gemopper uit de ether en komt moeder blij en ontspannen de laatste cursusbijeenkomst in. Ondanks dat het geen groot opvoedprobleem was, is er toch iets veranderd binnen de sfeer in huis. Het stress moment is weg. Deze moeder heeft geleerd dat zij kan overleggen welke aanpak bij de kinderen past en bij haar, zodat zij samen de oplossing hebben bedacht. Compromissen sluiten hoeft als ouders niet verkeerd te voelen als je daarmee wel je doel bereikt.